Învățământul profesional reprezintă un traseu de formare profesională inițială care se organizează pentru calificări stabilite de ME în conformitate cu Registrul Național al Calificărilor, în funcție de nevoile pieței muncii, identificate prin documente strategice de planificare a ofertei de formare regionale, județene și locale.
Învăţământul profesional are următoarele forme de organizare:
- stagii de pregătire practică cu durata de 720 de ore, organizate după finalizarea clasei a X-a de liceu;
- învăţământ profesional, cu durata de minim 3 ani, organizat după finalizarea clasei a VIII-a, ca parte a învățământului secundar superior;
Calificări profesionale nivel 3 – învățământ profesional – în cadrul Liceului Tehnologic ”Pamfil Șeicaru”
- Mecanic auto
- Electrician, electronist auto
- Ospătar (chelner), vânzător în unitățile de alimentație
- Bucătar
- Recepționer-distribuitor
- Operator mașini cu comandă numerică
- Operator chimist
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.
Se adresează absolvenților clasei a VIII a, cu vârsta de până la 26 de ani, având o durată a studiilor de 3 ani.
Clasele de elevi, pentru anumite calificare, sunt formate la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică.
Pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursa la nivelul cele acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.
Parteneriatele cu agenți economici au ca obiectiv principal dezvoltarea competențelor profesionale și transversale pentru elevii din învățământul profesional și tehnic prin organizarea de stagii de practică, acces la servicii de consiliere și orientare profesională, în vederea creșterii șanselor de angajare în specializarile studiate.
Liceul Tehnologic ”Pamfil Șeicaru” încearcă permanent să-și îmbogățească paleta de competențe profesionale ale elevilor prin încheierea de contracte de practică cu agenți economici puternici și interesați de formarea noilor generații de lucrători. Astfel ne mândrim cu parteneriate de practică cu următoarele firme CTE Trailers și CTE Solution, E-Mag, Assa-Abloy, Scania, AIC – Network, Restaurant Damir, Restaurant Passion.
Vârful de lance al învățământului dual din liceul nostru este partenerul de practică CTE Trailers, care prin intermediul doamnei director de resurse umane Costea Adriana, ține o strânsă colaborare cu elevii din școala duală – calificarea Mecanic auto, părinții acestora, diriginții și conducerea liceului.
Ne bucurăm, de asemenea, de o bună conlucrare și cu gigantul agent economic E-Mag, unde își capătă deprinderile și cunoștințele tehnico-economice, clasele din domeniul servicii.
Assa-Abloy este cel mai nou dintre agenții economici cu care avem încheiate parteneriate de practică în școala duală, pentru o meserie cu ample perspective – Operator mașini cu comandă numerică.